İstanbul Adalar halkı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarılmış olan Adalar İlçesi İmar Planlarına itirazlarını iletti.
İstanbul Adalar halkı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarılmış olan Adalar İlçesi İmar Planlarına itiraz etmek ve itiraz dilekçelerini teslim etmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü önünde toplandı. Toplanan yurttaşlar Adalar ilçesinin tümüne ve kendi yaşadıkları adaya dair planlamalardaki sıkıntıları anlatan dilekçeleri il müdürlüğüne iletti. İtiraz dilekçelerini verdikten sonra basın açıklaması gerçekleştirmek isteyen Ada halkını polis, ‘bulundukları bölgede basın açıklaması yapılmasının yasak olduğu’ gerekçesiyle engelledi. Engellemenin ardından basın açıklamasını Ada halkı adına İl Müdürlüğü’nün karşısında tek başına okuyan oyuncu Tilbe Saran, “1984’ten beri doğal sit alanı ilan edilen Adalar, Kasım 2021’de Cumhurbaşkanı kararıyla ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilmiş, imar planı yapma yetkisi ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilmişti. O tarihten beri yapılaşma tehdidi altında olan Adalar, bugün büyük bir yanlış ile karşı karşıya,” dedi. Saran, planlamaya karşı olmadıklarını fakat, hazırlanan imar planlarının Adalar’ın sosyal, çevresel ve doğal dengelerini ve ortak yaşam kültürünü bozacak maddeler içerdiğinin altını çizdi. Saran, bu maddelere kıyıların plan dışı bırakılmış olması, planların lojistik, ulaşım, ziyaretçi yönetimi ve afet planlamasını içermemesi, Burgazada’da iki bin m2’lik bir otel inşaatına izin verilmesi, planlarda orman yangını, deprem gibi afet senaryolarının düşünülmemiş olması, kültürel varlıkların tescillenmemiş olması örneklerini verdi. Saran, açıklamayı, “Bugün yapılacak yanlışlar sonrasında bedeli ödenemeyecek, değiştirilemeyecek kötü sonuçlara neden olabilecektir. Bu nedenle Adalar imar planlarına itiraz ediyor, yetkililerden bu yanlış kararın düzeltilmesini talep ediyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni (İBB), Adalar İlçe Belediyesi’ni hassasiyete ve Adaların çabasını anlamaya ve yanlıştan dönmeye davet ediyoruz. Adalar imara açılamaz!” diyerek bitirdi.
10 bin civarı penguen yavrusu öldü
BBC’den Jonathan Amos’un haberine göre, Antarktika’da 10 bin civarı penguen yavrusunun altlarındaki buzun erimesi nedeniyle öldüğü ortaya çıktı. Buz tabakası, yavru penguenlerin okyanusta yüzebilmek için gerekli su geçirmez tüyleri oluşmadan önce kırıldı ve denize karıştı. Binlerce penguenin boğulduğu veya donarak öldüğü tahmin ediliyor. Kasım 2022’de gerçekleşen olay, uydu görüntülerinin analiziyle fark edildi. Bellingshausen Denizi’nde gerçekleşen olay hakkında konuşan British Antarctic Survey’den (BAS) Dr. Peter Fretwell, bu yok oluşun gelecekte yaşanacak şeylerin habercisi olduğunu söyledi. Bilim insanları, yüzyıl sonuna kadar imparator pengueni kolonilerinin %90’ından fazlasının yok olacağını tahmin ediyor. Bunun nedeniyse, küresel ısınmanın her geçen yıl artması sonucu Antarktika’nın mevsimsel buz tabakalarının erimesi. Dr. Fretwell, “Ama hala çok geç değil. Küresel ısınmaya yol açan karbon salımımızı azaltabiliriz,” diyor ve ekliyor, “Azaltmazsak bu güzel kuşların soyu tükenebilir.” Araştırma ekibinden Dr. Caroline Holmes da, “Buz seviyesinin gerilemesini bekliyorduk ama bu hızda değil,” dedi.
Yasaklanan pestisit aktif maddesi sayısı 37 oldu
Buğday Derneği'nin yürüttüğü 'Zehirsiz Sofralar Kampanyası' kapsamında toplanan imza sayısı 182 bini geçerken, kampanya süresince yasaklanan pestisit (tarım zehiri) aktif maddesi sayısı da 37'yi buldu. Buğday Derneği, sağlığa ve çevreye zararlı altı tarım zehrinin daha yasaklandığını duyurdu. Böylelikle son 13 yılda yasaklanan tarım zehri aktif madde sayısı toplam 223'e yükseldi. Tarım ilacı ve bitki koruma ürünü olarak da adlandırılan ve zararları Zehirsiz Sofralar Platformu tarafından dile getirilen tarım zehirleri Desmedipham, Dimethioate, Ethoprophos, Linuron, Imidacloprid ve Thiamethoxam insanlar, çevre ve diğer canlılar için yüksek risk teşkil etmesi nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklandı. Araştırmalar, tarımda kullanılan pestisitlerin %90'dan fazlasının hedefe gitmediğine, havaya, suya ve toprağa karıştığına dikkat çekiyor. Dernek, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın pestisit aktif maddelerini yasaklama gerekçelerini şöyle sıraladıklarını belirtti: Pestisitlerin kanserojen etkilerinin bulunması; endokrin bozucu olduğunun tespit edilmiş olması; toksikolojik ve ekotoksikolojik çalışmalarının tamamlanmamış olması veya yapılan çalışmalar sonucunda toksik olduğunun tespit edilmiş olması; kuşlar için yüksek riskli olduğunun tespit edilmiş olması; yeraltı suları da dahil olmak üzere birçok çevresel maruziyet ve risk değerlendirmesinin tamamlanmamış olması ve arıları zehirlemesi nedeniyle koloni halinde arı ölümlerine neden olması.
Sazlıdere Barajı'nda su seviyesi %4’e geriledi
İstanbul'a içme suyu sağlayan on barajdan biri olan Sazlıdere Barajı'nda İBB verilerine göre su seviyesi %4'e geriledi. Su seviyesinin gerilemesiyle barajdaki deniz kabukları ve çöpler de gün yüzüne çıktı. Piknik yapmak için baraja gelen bir ailenin aracı bataklığa saplandı. Balıkçılar suların çekilmesiyle balık tutmakta zorlandıklarını söyledi. İstanbul’da etkili olan sıcak hava dalgası ve buharlaşma en çok barajlardaki su seviyesini etkiledi. İstanbul’a su sağlayan on barajdan biri olan Sazlıdere’de su seviyesi %4,18 olarak kayıtlara geçti. Barajdaki su seviyesinin gerilemesiyle deniz kabukları ve çöpler de gün yüzüne çıktı. Barajın çevresi bataklığa döndü.